Näin viime yönä unta pikkaraisista ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Siihen aikaan, kun pikkaraiset olivat keskeinen osa jokapäiväistä elämääni, näin niistä säännöllisin väliajoin unia. Tietysti olisin halunnut nauttia pikkaraisten seikkailujen katselemisesta useamminkin, mutta vaikeahan unia on pakottaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Varsinaiset seikkailu-unet ovat olleet harvinaisia, mutta muita pikkaraisiin liittyviä unia on ollut enemmän. Jossain vaiheessa 1990-luvulla pikkaraisten maahantuonti lakkasi, ja niitä löysi vain hyvällä tuurilla satunnaisista kaupoista. Tähän ajanjaksoon linkittyy samankaltaisten unien sarja: löydän sattumalta suuren tavaratalon ja suuntaan heti leluosastolle. Pikkaraisia! Kuinka kurjaa tällaisesta unesta olikaan herätä.

 

Myös harvinaiset pikkaraiset – sellaiset, joita Suomessa ei ole ollut saatavilla – ovat usein olleet osallisina näissä tavaratalounissani. Olen voinut seistä kaupassa hypistelemässä lelupakkausta, jossa on mitä ihmeellisemmän näköisiä pikkaraisia. Koska nämä unet liittyvät lapsuuden ja vaatimattoman viikkorahan aikaan, ei useinkaan ole ollut mahdollista toteuttaa unelmaa ja ostaa sattumalta löytyneitä pikkaraisia.

 

Viimeöinen uneni linkittyy aivan selvästi tähän vastikään aloittamaani pikkaraisprojektiin. Unessa koetin selvittää jonkin menneen tapahtuman taustoja ja ajankohtaa. En osaa nyt edes sanoa, mistä tapahtumasta oikeastaan oli kysymys – oliko se edes mikään oikea leikki menneisyydessä vai silkkaa öisen mielikuvituksen tuotetta.

 

Joka tapauksessa kävin unessa läpi vanhoja papereita, joista osaa minulla selvästikään ei oikeasti edes ole. Samoin tutkin (kummallista kyllä) vaatekaappiin ripustettujen takkien taskuja. Kaikki takit olivat samanlaisia sinisiä syystakkeja, ja niiden taskuissa oli vierasmaalaisia kolikoita läpinäkyvissä pusseissa. Jotenkin pystyin tekemään rahoista ja niiden vuosiluvuista eteenpäin auttavia päätelmiä.

 

Juuri ennen kuin Miehen puhelin soi ja herätti meidän molemmat, olin alkanut päästä perille tapahtumain kulusta. Oli ilmennyt, että keskeisiä hahmoja tässä jotenkin oudosti valtaan liittyvässä menneessä tapahtumassa olivat olleet hiiripikkaraiset Lucifer ja Angelique. Muitakin pikkaraislapsia oli osallisena, mahdollisesti ainakin karhupoika Hannu.

 

Oli kurjaa herätä unesta ennen ”loppuratkaisua”. En kuitenkaan kyennyt enää nukahtamaan uudelleen, eikä ole kovin todennäköistä, että sama uni olisi muutenkaan enää jatkunut keskeytyksen jälkeen. Luonnollista kyllä, tämä uni aiheutti paljon kysymyksiä. Tärkein on tietysti se, pohjautuiko tämä uni johonkin jo unohtuneeseen leikkiin. Olisi kiva tietää.